Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Utveckla din idé
eller ditt företag

Vi på VentureLab erbjuder dig som student vid Lunds universitet gratis idé- och affärsutveckling. Du är välkommen hur många gånger som helst och givetvis är det konfidentiellt.

Kom till oss och bolla din idé! Med fokus på dig och dina önskemål hjälper vi dig att se möjligheter och lösningar på hur du kan gå vidare med och förverkliga din idé. Vårt jobb är inte att bedöma idéns kvalitet, utan att coacha dig framåt. Oavsett vad din idé är eller hur långt du kommit med den är vi nyfikna och delar gärna med oss av våra kunskaper, erfarenheter och vårt nätverk för att hjälpa dig att nå dit du vill. Det spelar heller ingen roll vad du pluggar eller hur långt du har kommit med dina studier, du är välkommen att kontakta oss upp till ett år efter avslutade studier vid Lunds universitet. Alla studenter och idéer är välkomna till oss!

Vi ställer inga krav på någon motprestation och du bestämmer själv om du vill komma tillbaka. Ta första steget mot att förverkliga din idé och maila oss för att boka ett möte på ide@venturelab.lu.se.

Tips på förberedelser

Innan du startar företag eller påbörjar ett projekt finns det saker som kan vara bra att fundera över. Naturligtvis skiljer sig förberedelserna och frågorna åt beroende på idé. Du är alltid välkommen att boka ett möte med oss för att få en erfaren diskussionspartner, vilket brukar vara väldigt uppskattat och underlättar för dig!

Du behöver inte förbereda några frågor innan ett möte med oss, men om du ändå vill ha något att utgå ifrån har vi skrivit ner några utgångspunkter:

  1. Vilken är min idé? Vilken typ av produkt eller tjänst är det jag ska sälja?
  2. Vilket behov fyller min produkt eller tjänst?
  3. Finns det något liknande på marknaden? Hur ser konkurrensen ut? Här kan det vara bra att inte bara studera den svenska marknaden utan även internationellt.
  4. Hur skiljer sig min idé från de tjänster eller produkter som finns på marknaden? Vad har den för fördelar/nackdelar?
  5. Till vem ska jag sälja produkten eller tjänsten? Försök att identifiera en målgrupp, som exempel, kvinnor i 25-45 årsåldern intresserade av motorer.
  6. Kommer kunderna vara beredda att betala? Eller är detta något de skulle kunna få tillgång till billigt eller gratis? Hur ska jag kunna ta betalt?
  7. Behöver jag några speciella tillstånd för att genomföra min affärsidé?
  8. Hur kan jag marknadsföra/sälja min produkt/tjänst?
  9. Kan jag göra det här själv? Eller kommer jag behöva ta in andra teammedlemmar alternativt betala någon? Vad skulle detta i så fall kosta mig? Har jag egna kontakter?

Försök att reflektera över frågorna och försök att komma fram till vad du vet och vad du behöver ta reda på för att kunna genomföra projektet. Du behöver absolut inte ha alla svar nu, men de kan vara bra att bära med dig i bakhuvudet när du funderar kring din affärsidé. Det är alltid bra att försöka skriva ner frågorna och svaren så att du lättare kan hålla fokus och komma ihåg informationen. Det kan också göra det lättare att kommunicera vad och hur du ska göra till de du träffar.

Diskutera gärna dina idéer med andra (naturligtvis inte om du funderar på att söka patent eller på annat sätt skydda din idé). Du kan få mycket värdefull feedback från håll, vilket kan hjälpa dig att skapa en ännu bättre produkt eller tjänst. Prata med dina potentiella kunder!

Tips & Länkar

Myndigheter

verksamt.se – samlad information och tjänster från Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Här kan du skapa en affärsplan och registrera ditt företag, skicka in blanketter mm.

skatteverket.se – här registrerar du din F-skattsedel

tillvaxtverket.se – verket för näringslivsutveckling med många bra tips och råd

Andra som hjälper till gratis

drivhuset.se  – VentureLabs motsvarighet på 14 platser runtom i Sverige

lund.se/foretagare – har böcker och broschyrer om det mesta som rör företagande

venturecup.se – tävlingen för dig som vill lära dig att skriva en affärsplan

foretagande.se – en informativ community för företagare

Kurser

entrepreneur.lu.se – för dig som vill ha akademiska poäng samtidigt som du startar ditt företag och lär dig det mesta om entreprenörskap.

Lunds universitet